Prešov bude participovať na vytvorení priemyselného parku v katastri Záborské

19.07.2005 Prešov

Prešov 19. júla (TASR) - Mesto Prešov sa zúčastní na vytvorení priemyselného parku v katastri juhovýchodne susediacej obce Záborské. Rozhodli o tom členovia ...
Prešov 19. júla (TASR) - Mesto Prešov sa zúčastní na vytvorení priemyselného parku v katastri juhovýchodne susediacej obce Záborské. Rozhodli o tom členovia Mestského zastupiteľstva v Prešove na svojom zasadnutí v pondelok 18. júla.

Projekt parku a ponuku na partnerstvo predstavil poslancom člen dozornej rady a. s. IPZ Prešov Miroslav Remeta, bývalý predseda predstavenstva Istrokapitálu, a. s. , Bratislava. IPZ Prešov je developerská firma, ktorá vznikla v apríli 2004.
Priemyselný park má vyrásť \"na zelenej lúke\", pričom IPZ disponuje pozemkami s výmerou 30 hektárov v katastri obce Záborské a má dohodu s nemeckým investorom Fritz Gruppe z 27. júna. Zo štyroch závodov má tento producent tesniacich profilov a ďalších komponentov z umelej hmoty a gumy pre automobilový priemysel jeden už v Malackách. Podľa Remetu investor v dohode potvrdil, že zamestná do 5 rokov 400 a viac pracovníkov. V prvej etape by v parku v Záborskom investoval asi 400 miliónov Sk. Výrobné haly by postavil na ploche do 4 000 štvorcových metrov.
IPZ Prešov, a. s. , chce zostať vlastníkom pozemkov a prenajímať ich investorom na výstavbu priemyselných hál.
Remeta zdôraznil, že ich zámerom je dostať stavebné povolenie na infraštruktúru, ktorej výstavbu je možné financovať zo štrukturálnych fondov Európskej únie do 9. septembra, t. j. do uzávierky predkladania projektov v rámci Sektorového operačného plánu Priemysel a služby, opatrenie 1.2. , podpora budovania a rekonštrukcie infraštruktúry. Oprávnenými žiadateľmi sú len mestá, obce a samosprávne kraje.
Mestský parlament tento rok už určil dve lokality v katastri Prešova na zriadenie priemyselného parku - Grófske a Lominová. Prípravné práce, predovšetkým výkup pozemkov, sú však na mŕtvom bode a nie je ani predpoklad, že by sa vlastnícke vzťahy vyriešili do termínu uzávierky výzvy. Nepodarilo sa zohnať ani minimálne jedného predbežného investora. Primátor Milan Benč v tejto súvislosti na rokovaní zažil ostrú kritiku predovšetkým od členov poslaneckého klubu SDKÚ, DS a ANO. Bránil sa aj tým, že by si poslanci mali priznať, že na vykupovanie pozemkov \"sme nikdy v mestskom rozpočte nemali peniaze\". Jeden z jeho oponentov Jozef Kužma uznal, že park v katastri inej obce neprinesie Prešovu napríklad daň z nehnuteľnosti a nezvýšia sa ani mestské príjmy z poplatkov. Navrhoval, aby mesto svoju značku nedalo do novej spoločnosti len za Remetom navrhovaných 10 %.
Poslanci napokon poverili Benča rokovať s IPZ o vytvorení spoločnej firmy, v ktorej by mestu patrilo 34 % akcií, a vykonať všetky kroky potrebné na podanie žiadosti o zdroje z eurofondov. Do konca programovacieho obdobia, t. j. do konca roka 2006, už nebude vypísaná žiadna výzva na predkladanie projektov v rámci opatrenia 1.2.
 

Vyberte región